Turmele de mistreţi au făcut prăpăd în culturile sălăjenilor

Peste 100 de hectare de culturi agricole din comunele sălăjene Ip, Marca, Halmăşd, Nuşfalău şi Camăr sunt distruse în mod regulat, de mai mulţi ani, de turmele de mistreţi. O delegaţie formată din 19 localnici din Ip au intrat, joi, în audienţă la prefectul Ionel Ciunt, pentru a-i aduce acestuia la cunoştinţă problemele cu care se confruntă de aproximativ patru ani. Oamenii au depus un memoriu la Instituţia Prefectului, prin care solicită sprijin în rezolvarea situaţiei, în caz contrar arătându-se dispuşi să treacă la acţiuni de protest, ba chiar să blocheze arterele rutiere şi căile ferate ce traversează comuna.
„Solicităm Instituţiei Prefectului Sălaj sprijinul legal pentru rezolvarea unei probleme deosebit de grave, cu care se confruntă producătorii agricoli din comună: distrugerea, în mod repetat, a culturilor agricole, de către porcii mistreţi. Cu aceeaşi problemă se confruntă şi producătorii din satele comunelor învecinate comunei Ip, adică Halmăşd, Marca, Nuşfalău şi Camăr”, se arată în memoriu.
Semnatarii documentului susţin că deşi nu este prima dată când se confruntă cu astfel de probleme, niciodata atacul mistreţilor nu a fost atât de distrugător. „În ultimii ani ne-am obişnuit ca atât primăvara, după însămânţare, cât şi vara, când porumbul e în lapte, mistreţii să dea iama în culturi. Dar atât de rău precum anul ăsta nu a mai fost niciodată! Mistreţii au scos efectiv sămânţa din pământ. Au existat cazuri în care, de foame, animalele au ajuns până în grădinile oamenilor”, ne-a declarat Liviu Hopide, viceprimarul din Ip.
Acesta consideră că vina pentru situaţia existentă o poartă Asociaţia de Vânătoare Silvania Ardelenească Nuşfalău, cea care gestionează fondul de vânătoare, şi care nu-şi îndeplineşte îndatoririle. „Pe vremea când pădurea era în grija Ocolului Silvic Şimleu Silvaniei, nu am avut astfel de necazuri. După ce Asociaţia a preluat gestiunea fondului de vânătoare, lucrurile s-au schimbat. Le-am transmis că ar trebui să organizeze cât mai des goane şi să hrănească mistreţii şi în fapt, nu doar pe hârtie”, se plânge Liviu Hopide.
În încercarea disperată de a ţine turmele de mistreţi departe de culturile lor, sătenii au ajuns să stea de pază în câmp. Potrivit semnatarilor memoriului, turmele formate din 30-40 de animale au distrus fâneţele şi păşunile în căutarea rădăcinilor şi a apei. Oamenii spun că cele mai mari pagube au fost înregistrate la culturile de porumb, cartofi, floarea-soarelui, dar şi la păioase.
Agricultorii reclamă şi legislaţia în domeniu, care impune deţinătorii de terenuri agricole să asigure paza culturilor împotriva animalelor sălbatice şi să împrejmuiască respectivele culturi.
Reprezentanţii Prefecturii Sălaj ne-au comunicat că instituţia a transmis încă de miercuri o adresă către Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Oradea, care administrează fondul de vânătoare în cauză, prin care solicită luarea unor măsuri pentru remedierea problemei. Reprezentantul Inspectoratului în judeţ nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei.

3 Thoughts to “Turmele de mistreţi au făcut prăpăd în culturile sălăjenilor”

  1. Augustin

    Cum sa se rezolve situatia daca toti politicienii au permise de vinatoare si au concesionate fondurile de vinatoare.Efectul -vor scadea dramatic suprafetele cultivate iar mistretii vor face cura de slabire. Agricultorii vor merge cu drag la vot iar rezultatul votului e previzibil .

  2. Anonim

    pai de unde credeti ca mananca carne si reprezentantul ITRSV Oradea?

  3. Sds

    Măi Gusti ,destept esti.
    De ce nu – i eutanasiati? Nu va da voie Europa ? Sau PSD-isti?

Leave a Comment